Dél-Amerikában is bemutatkozott a magyar felsőoktatás

Nyitottak és céltudatosak a kolumbiai és brazil hallgatók, felsőoktatási intézmények a magyar felsőoktatás iránt – derült ki a Tempus Közalapítvány szervezésében megvalósuló, dél-amerikai megjelenésen 2014 novemberében. Tizenöt magyar felsőoktatási intézmény, a Magyar Rektori Konferencia és az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseltette magát a hallgatói vásárokon és a szakmai találkozókon. Az eredményes, előremutató szakmai út során együttműködések, komoly tárgyalások indultak el.


Két ország, két hallgatói vásár, szakmai konferencia, intézménylátogatások, kapcsolatépítő találkozók – számos program keretében kaptak lehetőséget a magyar felsőoktatási intézmények a kapcsolatépítésre és a hallgatótoborzásra, Kolumbiában és Brazíliában egyaránt. A megjelenés célja volt egyrészt a felsőoktatási kapcsolatok feltérképezése és elindítása a latin-amerikai térséggel együttműködésben, másrészt a spanyol és portugál ajkú, Európában angolul tanulni szándékozó hallgatók megnyerése, kutatási együttműködések, doktori iskolák számára közös képzési programok kidolgozása.

 A Tempus Közalapítvány szervezésében a Campus Hungary Program keretében az első nagyobb létszámú dél-amerikai megjelenés a hosszú távú kapcsolatok megalapozását célozta meg. A felsőoktatási piac és a hallgatói, valamint intézményi igények megismerése jelenti az első lépést, mely hazai utánkövetési munkával folytatódik. A tapasztalatok egyértelműen a folytatás szükségessége és lehetősége felé mutatnak.


Hallgatótoborzás – Bogotá, Sao Pauló
A BMI (Bussines Marketing International Limited) nemzetközi szervezet Dél-Amerikában szervez nemzetközi hallgatói vásárokat és szakmai találkozókat évtizedek óta. A DAAD és a Campus France kezdeményezésére vált szervezőjévé Dél-Amerika két legnagyobb felsőoktatási piacán, Kolumbiában és Brazíliában, olyan hallgatóknak szóló nemzetközi vásároknak, amelyek kimondottan európai intézményeknek kínálnak lehetőséget a helyi hallgatókkal való találkozásra. A Tempus Közalapítvány hivatalos partnerként kapcsolódott be – két helyszínen is – a vásár programjába, standot biztosítva 15 magyar felsőoktatási intézmény részére Bogotában az Europosgrados Colombia 2014 (2014. november 22-23.) és Sao Paulóban az Europós Brazil 2014 (2014. november 29-30.) elnevezésű vásárokon. Az előbbin 6000-7000 hallgató fordult meg a két nap alatt, míg az utóbbi vásáron 8000-9000, akik közül sokan érdeklődtek a magyar standok iránt. A kolumbiai megjelenést segítette a magyar tiszteletbeli konzul Bogotában, emellett tiszteletét tette a brazil vásáron a nagykövet, a főkonzul és a külgazdasági attasé is, valamint a Magyar Rektori Konferencia Sao Pauló-i képviselője.

DSCF4361

Partnerkapcsolatok és nemzetköziesítés – Bogotá, Bucaramanga
A magyar és kolumbiai kapcsolatok elősegítésére a Tempus Közalapítvány és a kolumbiai akkreditációs ügynökség (CNA) közös szervezésében valósult meg egy egynapos szakmai műhelymunka a felsőoktatás nemzetköziesítése és a minőségfejlesztés témakörében, melyen többek között a kolumbiai akkreditációs folyamatokról, valamint a Tempus Közalapítvány hazai auditálási tevékenységéről osztották meg a felek jó gyakorlataikat.
A magyar delegáció kolumbiai látogatásának minél hatékonyabb kihasználása érdekében, a Közalapítvány bekapcsolódott a Latin-American and Caribbean Higher Education Conference (LACHEC) éves konferenciájának programjába is 2014. november 25-26. között Bucaramangában. A bilaterális együttműködések, minőségfejlesztés és a nemzetköziesítés témájában a Közalapítvány szakmai előadásokkal járult hozzá a konferencia sikeréhez. A nyitóelőadást Temesi József (Corvinus Egyetem) tartotta a latin-amerikai térség felsőoktatásának integrációs lehetőségeiről, referálva az európai felsőoktatási térségre és a Bologna folyamatra. Dobos Gábor (Tempus Közalapítvány) és Dudás Ferencné (Óbudai Egyetem) közös workshopjának keretében hallhattak a résztvevő egyetemek az Erasmus+ program számukra is nyitott lehetőségeiről, illetve a fogyatékos hallgatók mobilitásának pozitív példáiról. Gábor Miklós előadásának fő kérdésfelvetése volt, hogy miért és miként érdemes újratervezni a tanterveket a felsőoktatásban. A bemutatott módszertan lényege, hogy széleskörűen meg kell vizsgálni a munkaerőpiac által keresett kompetenciákat, és a tantervtervezésnél figyelembe kell venni azokat. Ez a megközelítés eltér a hagyományos eljárástól, ahol tantárgyak és oktatói kompetenciák mentén alakították a tanterveket.
A LAHCEC egyben kiváló szakmai kapcsolatépítési lehetőséget biztosított a térségbeli felsőoktatási intézményekkel, szakértőkkel, amelyen évente egyre többen vesznek részt, idén csaknem 450 fő regisztrált.

LACHEC k


A magyar intézmények számára a Tempus Közalapítvány további partnerkeresési lehetőséget biztosított. Intézménylátogatásokon vehettek részt a Pontificia Universidad Javeriana, az Universidad Nacional de Colombia és a bucaramangai Universidad Cooperativa de Colombia intézményeknél. Emellett a Közalapítvány szervezte fogadás keretében találkozhattak intézményi képviselőkkel, felsőoktatási szakértőkkel.


A megjelenés sikerét megalapozta a nagyfokú érdeklődés és nyitottság a magyar felsőoktatás iránt, és a visszajelzések alapján már most szerveződnek a jövő évi intézménylátogatások és személyes tárgyalások az intézményi képviselők saját kezdeményezései révén.

 

Attachments:
Download this file (Program_LACHEC_final.pdf)Program_LACHEC_final.pdf[ ]205 Kb