Magyar megjelenés az amerikai NAFSA felsőoktatási kiállításon

Első alkalommal jelent meg Magyarország a NAFSA (Association of International Educators) által szervezett éves konferencián és kiállításon 2014. május 25. és 30. között, melynek az idei évben San Diego adott otthont. A Campus Hungary TÁMOP 4.2.4 B2 projekt keretében 7 magyar felsőoktatási intézmény, valamint a Magyar Rektori Konferencia képviselői vettek részt a rendezvényen a Tempus Közalapítvány szervezésében.

066

 

A megjelenés révén a Tempus Közalapítvány a magyar felsőoktatási intézmények nemzetközi kapcsolatainak fejlesztését kívánta elősegíteni, ismertebbé tenni a magyar felsőoktatást az Amerikai Egyesült Államok felsőoktatási piacán, valamint ösztönözni a magyar és amerikai illetve Európán kívüli felsőoktatási együttműködések létrejöttét.

A világ legnagyobb szabású oktatási rendezvényei közé tartozik a NAFSA által szervezett konferencia és nemzetközi felsőoktatási kiállítás. Az esemény több ezer, a nemzetközi oktatási együttműködések terén jártas szakembernek biztosít lehetőséget a tapasztalatcserére, kapcsolatépítésre. A kiállításon több mint 10 000 résztvevő, közel 4200 intézmény jelent meg a világ minden pontjáról, összesen 89 országból. A nagy volumenű rendezvény idei témája a „Pathways to Global Competence” címet viselte. A különböző felsőoktatási intézmények képviselői és a felsőoktatási szakértők mellett hallgatói és intézményi szolgáltatásokat nyújtó szervezetek képviselői is jelen voltak a kiállításon, így széles körben vitathatták meg egymással az érintettek a felsőoktatás globalizációs trendjeit és stratégiáit.

Az idei évben először volt lehetősége a magyarországi felsőoktatási intézményeknek közös standdal bemutatkozni a NAFSA rendezvényén. Amellett, hogy a magyar intézmények számára az Erasmus+ program kapcsán is fontos a partnerségek bővítése, az amerikai Study Abroad programok miatt is érdemes a tengerentúli kapcsolatépítést elősegíteni. Az Institute for Internatnional Education kezdeményezése révén 5 év alatt 600 000-re szeretnék növelni a külföldi tanulmányokat is folytató amerikai hallgatók számát az Egyesült Államokban.

 „A konferencia és kiállítás rendkívül jó lehetőségeket adott  Magyarország, és a magyar felsőoktatás bemutatására, képzési rendszerünk és oktatási intézményeink nemzetközi szinten történő széleskörű megismertetésére. A kiállításon szereplő hazai felsőoktatási intézmények képviselői számos kétoldalú tárgyalást folytattak leendő hallgató- és oktatócserékről, közös képzések elindításának lehetőségeiről. Hasznos tapasztalatokat szereztünk az ország-imázs és az intézményi marketing kreatív módszereiről és eszköztáráról.  Leghatékonyabbnak azonban a személyes kapcsolatok kialakításának, további építésének lehetőségei bizonyulhatnak, amelyek nagymértékben támogathatják a magyar hallgatók külföldi képzését és külföldi hallgatók magyarországi képzésben való mind szélesebb körű részvételét.” – mondta Prof. Dr. Borbély Attila, a Magyar Rektori Konferencia Nemzetközi Bizottság elnöke, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola rektora.


A rendezvényről bővebb információk:
http://www.nafsa.org/Attend_Events/Annual_Conference/Exhibiting_And_Sponsoring/Expo_Hall/