Sanghaj – Budapest Felsőoktatási fórum a Balassi Intézetben

2013. június 13.

Számos sanghaji egyetem, főiskola és középiskola, valamint több magyar felsőoktatási intézmény képviselője vett részt a Sanghaj-Budapest Felsőoktatási Fórum-on 2013. június 13-án a Balassi Intézetben. A rendezvényen a kínai és magyar felsőoktatási szakemberek együttműködési és csereprogram lehetőségekről egyeztettek. A fórum a Campus Hungary Program keretében, Európai Uniós támogatással, a Balassi Intézet és a Magyar Rektori Konferencia szervezésében valósult meg.

 

A Balassi Intézetbe érkező sanghaji delegáció és a magyar felsőoktatási intézmények nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetői számára a Sanghaj – Budapest Felsőoktatási Fórumon nyílt lehetőség új kapcsolatok kialakítására, illetve meglévő együttműködések elmélyítésére.
Nagyné Szabó Kinga, a Campus Hungary Program szakmai vezetőjének és Baorong Gong, a Sanghaji Színművészeti Egyetem dékán-helyettesének köszöntő beszédét követően Dr. Borbély Attila, a Magyar Rektori Konferencia elnöke mutatta be a magyar felsőoktatás külföldi hallgatók számára kínált lehetőségeit. Lin Yanping, a Kelet-Kínai Egyetem elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a külföldi diákok számára elérhető kínai állami ösztöndíjak mellett, Sanghaj városa is biztosít ösztöndíj-lehetőségeket külföldieknek, és az egyes egyetemeken léteznek kifejezetten külföldi hallgatók számára létrehozott programok.

Nagyné Szabó Kinga, a Campus Hungary Program szakmai vezetője a rendezvényen kiemelte, hogy a fórumon létrejövő együttműködési lehetőségeket a Campus Hungary ösztöndíjak keretében lehet megvalósítani. A magyar felsőoktatási intézmények hallgatói ugyanis bármely országba pályázhatnak, így Kínába is utazhatnak féléves részképzésre, szakmai gyakorlatra, rövid és csoportos tanulmányútra. A Campus Hungary Programnak köszönhetően már több hallgató élt ezzel a lehetőséggel és folytat Kínában résztanulmányokat.
A megnyitót követően a sanghaji delegáció és a magyar felsőoktatási intézmények képviselői tudományterületenként külön workshopokon egyeztettek az együttműködési lehetőségekről.  A fórumon szinte minden tudományterület megjelent. A gazdasági, orvostudományi, műszaki, bölcsészettudományi, művészeti és jogtudományi témákban megrendezett szekcióüléseket mind a két fél rendkívül sikeresnek ítélte meg.
A Sanghaj – Budapest Felsőoktatási Fórumon létrejött kapcsolatoknak köszönhetően egyre több kínai hallgató érkezhet Magyarországra tanulmányok folytatása céljából. Mint ahogy a kínai delegáció vezetője elmondta, a magas színvonalú magyar felsőoktatás, valamint a kedvező tandíjak kifejezetten népszerűek lehetnek a kínai hallgatók körében.
A rendezvény célja, hogy a felsőoktatás szintjén is támogassa Magyarország keleti nyitását és ezzel növelje a hazánkba érkező kínai hallgatók számát. A kínai oktatási delegáció magyarországi látogatása Dr. Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója 2013 januárjában, Sanghajban tett látogatását követően valósult meg.

A kínai-magyar kulturális és oktatási kapcsolatok fejlesztése céljából a Campus Hungary Program és Magyarország Pekingi Nagykövetségének közreműködésével 2013 májusában Pop Up Hungary- felsőoktatási roadshow indult Kínában, melyen tizennégy magyar felsőoktatási intézmény mutatkozott be Xi’anban és Yinchuanban. A roadshow folytatását Sanghajban tervezik. Emellett előkészítés alatt áll a Balassi Intézet pekingi kulturális intézetének megnyitása is, amely szintén segíteni fogja a kínai-magyar kulturális és oktatási kapcsolatokat.

A „Nemzeti Kiválóság Program - Campus Hungary, K+F projektekhez és képzési programokhoz kapcsolódó, nemzetközi hallgatói mobilitás személyi támogatási rendszerének fejlesztése országos program" a Balassi Intézet vezetésével, 1 323 724 718 forint értékű támogatással, az Új Széchenyi Terv TÁMOP 4.2.4. B/1-11/1-2012-0001 azonosítószámú projektjének keretében valósul meg.