Kínában népszerűsítettük a magyar felsőoktatást

2013. május 2.

A Balassi Intézet szervezésében, Magyarország Pekingi Nagykövetségének és a Külügyminisztérium közreműködésével tizennégy magyar felsőoktatási intézmény vett részt a „Pop Up Hungary – A magyar kultúrát és felsőoktatást népszerűsítő rendezvénysorozaton” 2013. május 5-8. között két kínai nagyvárosban, Xi’anban és Yinchuanban.  A rendezvény a Campus Hungary Program keretében valósult meg, melynek célja, hogy minél több külföldi hallgatót vonzzon a magyar felsőoktatási intézményekbe.

A „Pop Up Hungary” felsőoktatási roadshow célja az volt, hogy interaktív módon, sokrétű programmal keltse fel a kínai diákok érdeklődését a magyar felsőoktatás iránt. A Pop Up Hungary két állomása Xi’an és Yinchuan, mely városok már aktív magyar kapcsolatokkal rendelkeznek. A négynapos eseménysorozat folyamán, melynek a xi’ani Idegennyelvi Középiskola, Idegennyelvi Egyetem, a Peihua Egyetem, valamint a yinchuani Ningxia Egyetem ad otthont, az általános ismeretterjesztő és népszerűsítő előadások mellett, tizennégy magyar felsőoktatási intézmény nyújtott személyre szabott tájékoztatást a magyarországi képzési lehetőségekről. A kínai diákok megannyi program közül választhattak, így többek között előadást hallhattak a magyar tudományos életről és felsőoktatásról, indulhattak Rubik-kocka kirakó versenyen, megtekinthették Magyarország történelmét, kultúráját, természeti kincseit, zenekultúráját, tudományos életét, népművészetét, sportéletét bemutató interaktív fotókiállítást, kvíz kérdésekre válaszolhattak és kipróbálhatták a palacsintasütést is.

A rendezvénysorozat, a megszokott oktatási vásároktól eltérően, egyedülálló módon kizárólag a magyar felsőoktatásról szólt, melyen a Balassi Intézet szervezésében legnagyobb magyar egyetemek és főiskolák küldöttei képviselték hazánkat és személyesen nyújtottak tájékoztatást az intézményükben kínálkozó képzési lehetőségekről. A POP Up Hungary Roadshow program felsőoktatás diáktoborzó céljait hazánk népszerűsítésével egybekötve valósítja meg az eddigi oktatási vásárokkal ellentétben.

A rendezvény célja, hogy a felsőoktatás szintjén is támogassa Magyarország keleti nyitását és ezzel növelje a hazánkba érkező kínai hallgatók számát.

A Campus Hungary Program kiemelt célja, hogy a jelenleg hazánkban tanuló külföldi hallgatók létszámát megtöbbszörözze, és ezáltal növelje a magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességét.   További célkitűzése, hogy elmélyítse, illetve kiterjessze a magyar és a külföldi felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatokat.

A „Nemzeti Kiválóság Program - Campus Hungary, K+F projektekhez és képzési programokhoz kapcsolódó, nemzetközi hallgatói mobilitás személyi támogatási rendszerének fejlesztése országos program" a Balassi Intézet vezetésével, 1 323 724 718 forint értékű támogatással, az Új Széchenyi Terv TÁMOP 4.2.4. B/1-11/1-2012-0001 azonosítószámú projektjének keretében valósul meg.

További információ a Campus Hungary programról: http://www.campushungary.hu/

Sajtómegjelenések: 

2013. május 2. - Magyar Hírlap

http://www.magyarhirlap.hu/pop-hungary-kinaban

2013. május 2. - 444

http://444.hu/2013/05/02/kinaban-nepszerusitik-a-magyar-felsooktatast/

2013. május 3. - Magyar Egyetemi és Főiskolai Sajtó Egyesület

http://www.meseonline.hu/?Hirid=29035

2013. május 10. - Kitekintő

http://kitekinto.hu/bevandorlok-kozottunk/2013/05/10/kinaiakat_csabitananak_a_magyar_felsoktatasba/#.Uadun0DJRMQ

2013. május 22. - MTV Térkép

http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=760477&pid=279417

2013. május 23. - Turizmus Online

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/05/07/13/Sikeres_volt_az_els_magyar_fels_oktatasi_roadshow_Kinaban.aspx

Kína Online

http://www.kinaon.com/kina-hirek/kinaban-is-megismerik-a-campus-hungary-felsooktatasi-mobilitasi-programot