Új ösztöndíjjal külföldre!– Kezdődjön a pályázás!

2012. november 8.

Campus Hungary néven indított új ösztöndíjprogramot a Balassi Intézet a Tempus Közalapítvány együttműködésével, amelynek célja, hogy minél több magyarországi felsőoktatási intézmény hallgatója vegyen részt rövid tanulmányúton, részképzésen vagy végezhessen szakmai gyakorlatot külföldön. Az elektronikus pályázati rendszeren a meghirdetés óta már több százan regisztráltak, de jelentkezni folyamatosan lehet 2012. november 20-ig.

Az ösztöndíjakra bármely akkreditált magyar felsőoktatási intézmény hallgatója benyújthatja pályázatát, aki rendelkezik aktív hallgatói jogviszonnyal, már elvégzett két félévet, legalább középfokon beszéli a pályázott tevékenység nyelvét és vállalja, hogy hazaérkezését követően eleget tesz beszámolási kötelezettségeinek, valamint a küldő, illetve fogadó intézménye támogatja pályázatát. Érdemes a pályázati folyamatot már most elkezdeni, hogy minden szükséges dokumentumot határidőre be tudjon nyújtani a pályázó.


A hallgatók 2012. október 15-től november 20-ig egyénileg és csoportosan is pályázhatnak rövid tanulmányutakra, melyek keretében minimum öt napot, maximum egy hónapot tölthetnek külföldön és vehetnek részt konferencián, kutatáson vagy nyári/téli egyetemen. A nyertes pályázó havi 75 000-250 000 forint ösztöndíjban részesülhet.

A fenti kategórián túl külföldi szakmai gyakorlat is meghirdetésre kerül, melynek időtartama minimum két, maximum hat hónap és nagymértékben hozzájárul a hallgató munkaerőpiacon történő elhelyezkedéséhez. A szakmai gyakorlatot elnyert pályázó havi 150 000 - 180 000 forint ösztöndíjjal utazhat külföldre.

A pályázatok elbírálásakor előnyt élveznek azok a hallgatók, akik OTDK helyezettek, műszaki vagy természettudományi területen folytatják tanulmányaikat, illetve tevékenységük kreditelismeréssel jár. A Campus Hungary Program keretében 2013 tavaszától féléves külföldi részképzésre is lehet majd pályázni.
A Balassi Intézet által koordinált Campus Hungary mobilitási program kiemelt törekvése a magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének növelése, a felsőoktatásban végzettek foglalkoztathatóságának elősegítése, valamint a nemzetközileg tájékozott, hazájuk és saját értékeiknek tudatában lévő magyar értelmiség képzése. Emellett a program azt a célt is szolgálja, hogy növelje a Magyarországon tanulmányokat folytató külföldi hallgatók számát, valamint elmélyítse, illetve kiterjessze a magyar és a külföldi felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatokat.
A „Nemzeti Kiválóság Program - Campus Hungary, K+F projektekhez és képzési programokhoz kapcsolódó, nemzetközi hallgatói mobilitás személyi támogatási rendszerének fejlesztése országos program" az Új Széchenyi Terv TÁMOP 4.2.4. B/1-11/1-2012-0001 azonosítószámú projektjének keretében 1 323 724 718 forint értékű, a TÁMOP 4.2.4. B/2-11/1-2012-0001 keretében pedig 3 623 797 376 forint értékű támogatással valósul meg.

A programról és az ösztöndíjakkal kapcsolatos részletes kiírásról a következő elérhetőségeken lehet tájékozódni:

Honlap: www.campushungary.hu
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.