Campus Hungary Program: Új ösztöndíj lehetőségek a felsőoktatásban

2012. október 24.

Campus Hungary néven indít nemzetközi hallgatói mobilitást támogató programot a Balassi Intézet a Tempus Közalapítvány együttműködésével, Európai Uniós támogatással. A programban elnyerhető ösztöndíjak célja, hogy a magyar felsőoktatási intézményekből minél több hallgató tanuljon külföldön, fejlessze nyelvtudását és hazaérkezését követően itthon kamatoztassa a megszerzett ismereteket. A mobilitási program másik fontos feladata, hogy minél több külföldi hallgatót vonzzon a magyar felsőoktatási intézményekbe.

 

A Balassi Intézet a Tempus Közalapítvány együttműködésével októberben két ösztöndíjtípust hirdet meg a magyar felsőoktatási intézmények hallgatói számára.

A hallgatók egyénileg és csoportosan pályázhatnak rövid tanulmányutakra, melynek keretében minimum öt napra, maximum egy hónapra utazhatnak külföldre és vehetnek részt konferencián, kutatáson vagy nyári/téli egyetemen. A fenti kategórián túl külföldi szakmai gyakorlat is meghirdetésre kerül, amelynek időtartama minimum két, maximum hat hónap.

Az ösztöndíjakra bármely akkreditált magyar felsőoktatási intézmény hallgatója benyújthatja pályázatát, aki rendelkezik aktív hallgatói jogviszonnyal, már elvégzett két félévet, középfokon beszéli a pályázott tevékenység nyelvét, vállalja, hogy hazaérkezését követően eleget tesz beszámolási kötelezettségeinek és a küldő, illetve fogadó intézménye támogatja pályázatát.

A pályázatok elbírálásakor előnyt élveznek azok, akik OTDK helyezettek, műszaki vagy természettudományi területen folytatják tanulmányaikat, illetve tevékenységük kreditelismeréssel jár.

A Campus Hungary Program keretében 2013 tavaszától féléves külföldi részképzésre is lehet pályázni.

A Balassi Intézet által koordinált Campus Hungary mobilitási program kiemelt törekvése a magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének növelése, a felsőoktatásban végzettek foglalkoztathatóságának elősegítése, valamint a nemzetközileg tájékozott, hazájuk és saját értékeiknek tudatában lévő magyar értelmiség képzése. Emellett a program azt a célt is szolgálja, hogy növelje a Magyarországon tanulmányokat folytató külföldi hallgatók számát, valamint elmélyítse, illetve kiterjessze a magyar és a külföldi felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatot.

A program az Európai Unió közel 5 milliárd forintos támogatásából, az Új Széchenyi Terv TÁMOP 4.2.4. B/1-11/1 és a TÁMOP 4.2.4. B/2-11/1 azonosítószámú projektjeinek keretében valósul meg.

A programról és az ösztöndíjakkal kapcsolatos részletes kiírásról a következő elérhetőségeken lehet tájékozódni:

Honlap: www.campushungary.hu

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sajtómegjelenések:

http://palyazatmenedzser.hu/2012/10/27/campus-hungary-program-uj-osztondij-lehetosegek-a-felsooktatasban/

http://www.felvi.hu/hallgatoknak/osztondijak_penzugyek/osztondijak_palyazatok/campus_hungary

http://eduline.hu/felsooktatas/2012/10/12/Campus_Hungary_kulfuldi_szakmai_gyakorlat_Z38U0F

http://www.pafi.hu/_pafi/palyazat.nsf/ervdocidweburlap/54C26269F1C37467C1257AA3002C4441

http://palyazatok.org/campus-hungary-osztondij-csoportos-tanulmanyutra/

http://vegyeszhk.blog.hu/2012/10/29/campus_hungary