Campus Hungary Program

campushungary montazs

Az Európai Uniós támogatással megvalósuló Campus Hungary felsőoktatási mobilitási program egyik kiemelt célja a magyarországi hallgatók nemzetközi tapasztalatszerzését elősegítő pályázati rendszer működtetése, melynek köszönhetően egyre több magyarországi felsőoktatási hallgató tanulhat ösztöndíjjal külföldön, fejlesztheti nyelvtudását és hazaérkezését követően kamatoztathatja a külföldön szerzett ismereteket.

A Balassi Intézet 2012 októberében hirdette meg először a Campus Hungary ösztöndíjakat, melynek célja, hogy növelje a hallgatói mobilitást. Ezt a célt sikerült elérni, sőt megduplázni, ugyanis két év alatt több mint 10.000 hallgató és felsőoktatási munkatárs nyert el ösztöndíjat a világ 98 országába. A Campus Hungary az egyedüli ösztöndíjprogram Magyarországon, mellyel a világ összes országába lehet pályázni. A hallgatók féléves részképzésre, szakmai gyakorlatra, rövid és csoportos tanulmányútra pályázhatnak, míg a konvergencia régiókban található felsőoktatási intézmények munkatársai rövid és hosszú tanulmányútra nyújthatnak be pályázatot.

A Campus Hungary kiemelt célja továbbá, hogy növelje a magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességét és a Magyarországon tanulmányokat folytató külföldi hallgatók számát, valamint elmélyítse, illetve kiterjessze a magyar és a külföldi felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatot. Ennek érdekében közel 30 nemzetközi oktatási vásáron jelent meg a program és biztosított lehetőséget arra, hogy a magyar felsőoktatási intézmények külföldön népszerűsítsék idegen nyelvű képzéseiket.

Az angol nyelvű www.campushungary.org honlapon Magyarország egyedülálló módon működik egy képzéskereső, melynek köszönhetően különböző kategóriák szerint (pl. tudományterület, tandíj) lehet rákeresni a magyar felsőoktatási intézmények idegen nyelvű képzéseire . Tizenhárom nyelven jelent meg  Campus Hungary brosúra, hat nyelven Regionális Brosúra, valamint „Kreativitás és mobilitás – A magyar felsőoktatás mint országmárka ”  címmel készült egy almanach a magyar felsőoktatás és tudomány népszerűsítése céljából. 

Az országos szinten koordinált Campus Hungary Program a Balassi Intézet és a Tempus Közalapítvány konzorciumában, az Európai Unió támogatásával, az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében valósul meg.

A „Nemzeti Kiválóság Program - Campus Hungary K+F projektekhez és képzési programokhoz kapcsolódó, nemzetközi hallgatói mobilitás személyi támogatási rendszerének fejlesztése országos program" az Új Széchenyi Terv TÁMOP-4.2.4.B/1-11/1-2012-0001 azonosítószámú projektjének keretében 1 323 724 718 forint értékű, a TÁMOP-4.2.4.B/2-11/1-2012-0001 azonosítószámú konvergencia projekt keretében pedig 3 623 797 376 forint értékű Európai Uniós támogatással valósul meg.

Kik pályázhatnak a Campus Hungary keretében meghirdetett ösztöndíjakra?

A Campus Hungary Program a TÁMOP-4.2.4.B/1-11/1-2012-0001 és a TÁMOP-4.2.4.B/2-11/1-2012-0001 azonosítószámú projektjeinek keretében valósul meg. A TÁMOP-4.2.4.B/1 projekt országos kiterjesztésű és 2012. június 1.-2015. január 29-ig tart. Ezen belül a magyar felsőoktatási intézményben már két félévet elvégzett hallgatók országos szinten pályázhatnak külföldi felsőoktatási intézményekbe féléves részképzésre, szakmai gyakorlatra, rövid és csoportos tanulmányútra. 

A TÁMOP-4.2.4.B/2 projekt hatásköre kizárólag a konvergencia régiókra vonatkozik és 2012. augusztus 1-től 2015. augusztus 31-ig tart. A TÁMOP-4.2.4.B/2 projekt keretében a hallgatók mellett a felsőoktatási intézmények munkatársai is pályázhatnak. Konvergencia régiók Magyarországon: Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl.

Hol lehet pályázni?

A pályázatokat kizárólag elektronikusan lehet benyújtani. A pályázati folyamat megkezdéséhez kattintson ide: BEJELENTKEZÉS A PÁLYÁZATI RENDSZERBE
 
Bővebb információ: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.