Üzleti-felsőoktatási együttműködések

Fórumok és partnerkeresési lehetőségek - A felsőoktatás és a gazdasági szféra együttműködésének ösztönzése

A fórumok célja, hogy gyakorlati segítséget nyújtsanak a gazdasági szféra és a felsőoktatási intézmények együttműködéseinek előmozdításához. Célunk, hogy felhívjuk a cégek, vállalkozások figyelmét az együttműködési lehetőségek számos formájára,  hogy igényeikhez mérten választhassák ki a számukra legmegfelelőbb partnereket.

CÉLCSOPORT

Cégek, vállalkozások képviselőinek (ügyvezetők, humán-erőforrás menedzsmenttel foglalkozó, valamint képzési, oktatási intézményekkel való kapcsolatokért felelős munkatársak), valamint felsőoktatási intézmények üzleti partnerkapcsolatokért felelős, kutatási és innovációs projekkkel foglalkozó munkatársai számára szervezünk különböző rendezvényeket.

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

A Tempus Közalapítvány fórumot kíván biztosítani a felsőoktatási intézmények és cégek közötti kapcsolatfelvételre, a későbbi együttműködések kialakítására. A rendezvényeken szeretnénk olyan jó gyakorlatokkal, innovatív kezdeményezésekkel megismertetni a gazdasági szféra és a felsőoktatási intézmények képviselőit, amelyek elősegítihetik, hogy az együttműködés új formái alakuljanak ki.

RENDEZVÉNYEK

2013. június 19. A kooperatív képzések nemzetköziesítése - szakmai műhely

A Campus Hungary és a Bologna Tanácsadói Hálózat szervezésében valósult meg a Kooperatív képzések nemzetköziesítése című szakmai műhely. A rendezvényen több mint 40 fő vett részt:

  • rangos felsőoktatási intézmények képviselői (ÓE Gépész, Villamos és Informatikai Kara, ELTE, SZE, SZIE, SZTE, Kecskeméti Főiskola, NYME, BME),
  • neves cégek munkatársai (British American Tobacco, Nokia Siemens Networks Kft., Morgan Stanley, Provice Kft, Knorr-Bremse Kft., Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft., BPW-Hungária Kft., LuK Savaria Kuplunggyártó Kft., AUDI Hungaria Motor Kft. Borsodi Műhely Kft., Federal Mogul Hungary Kft.)
  • az EMMI és az Oktatási Hivatal egy-egy képviselője, az ÉÁRFÜ Nemzetközi Ügyek csoportvezetője, a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara munkatársai, illetve felsőoktatási szakértők.

A műhely során számos problémára fény derült a kooperatív és duális képzésekkel kapcsolatban, de néhány jól működő példát is láthattunk, a témák kapcsán intenzív párbeszéd alakult ki. A műhelyről készült összegzést az érintettek számára eljuttatjuk, és a honlapon is elérhetővé tesszük majd.

A rendezvény programja


2013. november 13.  Üzleti- felsőoktatási fórum - konferencia

A konferencia során a résztvevők áttekinthették a cégek és felsőoktatási intézmények közötti nemzetközi együttműködési lehetőségeket, külön hangsúlyt helyezve az együttműködés azon formáira, amelyek kis- és középvállalatok, valamint nagyvállalatok számára különösen vonzóak lehetnek. A rendezvényen számos hazai és külföldi jó példával, sikeres projekttel illusztrálták az üzleti szféra és a felsőoktatás sikeres együttműködésének lehetőségét és hasznát. A konferenciára cégek és egyetemek, főiskolák képviselőit számára egyaránt nyitott volt. A rendezvényen lehetőség nyílt személyes kapcsolatfelvételre is az érintett felek között.

A rendezvény a Bologna Tanácsadó Hálózat és a Campus Hungary TÁMOP 4.2.4 B1 támogatásával valósult meg.

A rendezvény programja

 

2014. május 14. Tempus Üzleti Kávéház - fókuszban a külföldi gyakornokok fogadása

Évente közel 500 külföldi hallgató érkezik Magyarországra az Erasmus program keretében, hogy hazai cégeknél és szervezeteknél teljesítsenek szakmai gyakorlatot. Ezt a létszámot jelentősen lehetne növelni. A Tempus Üzleti Kávéház 2014. május 14-ei rendezvényén ennek lehetőségeiről beszélgettek, és a munkáltatók szemszögéből ismerhették meg az érdeklődők a külföldi gyakornokok fogadásának gyakorlati hasznát.

A Tempus Üzleti Kávéház kerekasztal-beszélgetése során különböző cégek, fogadó szervezetek világították meg a nemzetközi szakmai gyakorlatokban rejlő lehetőségeket. A beszélgetésen a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, a QuantisLabs Kft. és a Supra Vita Nyelviskola képviselői osztották meg tapasztalataikat a külföldi gyakornokok fogadásával kapcsolatban.

A rendezvény összefoglalója

 

További információk

Besze Szilvia – szakmai koordinátor
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Fekete Zsófia – szakmai koordinátor
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

http://www.gyakornokkereso.hu/