Eredményes volt a Campus Hungary Program

A végéhez közeledik a Balassi Intézet által koordinált Campus Hungary Program, melynek Zárórendezvényét 2015. július 31-én rendezték meg.

A „Nemzeti Kiválóság Program – Campus Hungary, K+F-projektekhez és képzési programokhoz kapcsolódó, nemzetközi hallgatói mobilitás személyi támogatási rendszerének fejlesztése konvergencia program” a Balassi Intézet és a Tempus Közalapítvány közreműködésével az Új Széchenyi Terv TÁMOP-4.2.4.B/2-11/1-2012-0001 projektjének keretében 3,624 Mrd forint értékű európai uniós támogatásból valósult meg.

CH záró kicsi-74

A Balassi Intézet által gondozott Campus Hungary Program azzal a fő célkitűzéssel indult el 2012-ben, hogy minél több magyar felsőoktatási intézmény hallgatójának és munkatársának biztosítson ösztöndíjat külföldi tapasztalatszerzés céljából. A nyolc lezárult pályázati szakasznak köszönhetően több mint tízezer fő kapott támogatást külföldi tanulmányút megvalósításához.

A kifelé irányuló mobilitás ösztönzése mellett a Campus Hungary Program másik célja volt, hogy segítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesítési folyamatait, és növelje a hazánkban tanuló külföldi diákok számát, ezért közös megjelenési lehetőségeket biztosított a felsőoktatási intézmények számára roadshow-kon, oktatási vásárokon, konferenciákon. A világ számos országában, közel harminc rendezvényen került sor a magyar felsőoktatás népszerűsítésére és az idegen nyelvű képzéskínálat bemutatására egységes magyar standokon.

01

A projekt keretében több módszertani kiadvány is elkészült: 13 nyelven jelent meg Campus Hungary-brosúra, melynek célja a magyar felsőoktatás népszerűsítése, 6 nyelven pedig a Campus Compass elnevezésű kiadvány, mely áttekintést ad a magyar egyetemek és főiskolák idegen nyelvű képzéskínálatáról. A külföldi hallgatók tájékoztatását segíti a Campus Hungary kétnyelvű Facebook-oldala is, melyen a követők száma már meghaladta a 7000 főt.

A rendezvényre két újabb kiadvány is megjelent. A Zárókötet a Campus Hungary Program során keletkezett tapasztalatokat összegzi, egyúttal hasznos információkkal szolgál a felsőoktatási szakmai közönség számára. Az Excellence in Research and Development in Hungary – Higher education and academic institutions hiánypótló angol nyelvű kiadvány, mely a magyar kutatás-fejlesztésről és tudományos eredményekről nyújt áttekintést a külföldi kormányzati és felsőoktatási vezetők, illetve a nemzetközi szakmai közönség számára. A sikeres projektek bemutatását fiatal tudósok, kutatók személyes történetei teszik olvasmányosabbá. Az új kiadványokat Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója és Simon Ágnes, a Campus Hungary Program szakmai vezetője mutatta be a Zárórendezvényt megelőző sajtótájékoztatón.

www.facebook.com/CampusHungary.hu