Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 11251

Szakmai Gyakorlat a Sondexnél

gergacz attila2Napjainkban egyre több egyetemi hallgató használja ki a magyar felsőoktatásban elérhető különböző ösztöndíjakat, ám azok keretében viszonylag kevesen választják a külföldi szakmai gyakorlat lehetőségét. Gergácz Attila a Debreceni Egyetem Közgazdaság és Gazdaságtudományi Kar negyedéves hallgatója azonban úgy vélte, hogy egy idegen országban elvégzett szakmai gyakorlat nem csak tudását képes bővíteni, de hasznos lehet mind szakmai előmenetele, mind látáskörének szélesítése szempontjából is.

Hová és milyen céllal utaztál a Campus Hungary program segítségével?
Dániában voltam 3 hónapos szakmai gyakorlaton, azzal a céllal, hogy minél több új ismeretet és tapasztalatot tudjak szerezni az egyetemi évek során elsajátított tudásomhoz. Szerencsésnek érezhetem magam, hogy sikerült gyakorlati helyet találnom külföldön egy a piacon meghatározó szerepet betöltő cégnél, a Sondexnél.

Miért a Sondexet választottad?
A Sondex központja Koldingban, Dániában található. A gyakorlatot megelőző egy évet szintén itt töltöttem tanulmányaim során és nagyon megszerettem a környéket. A hazalátogatás is viszonylag könnyedén megoldható, mivel a billundi reptér 30-40 km-re van Koldingtól, ahonnan közvetlen járatok közlekednek Budapestre. Fontos szerepet játszott még a döntésben, hogy a gyakorlati hely a szakmai fejlődésemet is elősegítse és a munka nyelve az angol legyen.

Mivel foglalkoztál a szakmai gyakorlatod alatt?
gergacz attila aA szakmai gyakorlatom alatt különböző, kontrollinggal kapcsolatos feladatokat láttam el, de a legtöbb időt a Cash Pooling projekt emésztette fel. Ennek lényege a Sondexnél, hogy a bank a leányvállalatok meghatározott számlái részére egy poolt hoz létre és a számlákon lévő egyenlegek szabadon csoportosíthatók a poolon belül. A poolban szerepel egy úgynevezett top account, amire minden nap végén a számlák egyenlegei csoportosításra kerülnek és kamatjóváírás történik. Ennek segítségével jelentős megtakarítások érhetőek el, mivel a likviditás javításával az extern hitelfelvétel szükségessége minimalizálódik. Azaz az egyik leányvállalat hitelezhet egy másik leányvállalatnak így a hitel költségei úgymond, házon belül maradnak, és nem terhelik a cégcsoportot a bank irányába.

Abból adódóan, hogy a Sondex cégnek több mint negyven leányvállalata van a különböző országokban a bankolás más-más intézményekben történik. A projekt célja emiatt a jobb átláthatóságra is irányult, amely előirányozta, hogy lehetőség szerint egy adott bankban tudjanak a leányvállalatok számlát nyitni és ennek segítségével létrejöjjön a Cash Pooling.
A megvalósítással kapcsolatosan Dániában a négy legnagyobb bankot kerestük meg és a találkozók rendszerint a cég székhelyén zajlottak. A könnyebb kommunikáció szempontjából a meetingek angolul zajlottak.

A gyakorlatom befejeztével a Cash Pooling projekt közelebb került ugyan az implementáláshoz, de még rengeteg feladat váratott magára. A három hónapos gyakorlatom alatt sikerült bebizonyítanom a cégnél, hogy megbízható munkát tudok nyújtani és ezt egy munkaszerződéssel jutalmazták.

Ez azt jelenti, hogy továbbra is Dániában élsz és dolgozol?
Igen, egészen pontosan 2012 augusztusa óta kisebb-nagyobb megszakításokkal Dániában élek. A munka miatt az elkövetkezendő pár évet mindenképpen itt tervezem, mert sok lehetőséget látok a karrierem építésében.

Általában az emberek 37 órát dolgoznak hetente, ami megegyezik az én munkabeosztásommal is. Emellett jut idő a kikapcsolódásra és a sportokra egyaránt. A munka továbbra is érdekes, de emellett nagyobb a felelősségvállalás és a munka mennyisége is, időről időre újabb feladatokkal bíznak meg, ami a tapasztalatok skáláját szélesíti.

A munka és a nyelviskola mellet jut időm mozogni és a legkedvesebb hobbimra, a sakkra (5 éves korom óta sakkozom) is tudok időt szakítani. Tagja vagyok a helyi sakk-klubnak és az előző idényben – a klub történetének során – a csapat először jutott fel a dán első osztályba. A csapatban mindig jó hangulat uralkodik, maximálisan támogatnak a beilleszkedésben és próbálnak segíteni a dán nyelvtudásom előrehaladásában.

Szabadidőmben szívesen futok, biciklizek illetve úszni is szeretek. A határaimat szeretem feszegetni, amire egy jó példa, hogy 2013-ban sikeresen teljesítettem egy hosszú távú triatlon versenyt (3,8 km úszás, 180km kerékpár, 42,2km futás). A szellemi éberség csak a fitt életvitel mellett érhető el, ezért fontosnak tartom a rendszeres mozgást.

gergacz attila3

Mennyiben járult hozzá az ösztöndíj a nyelvi készségeid fejlesztéséhez?
Az angol munkanyelv nagyban hozzájárult a szakmai szókincsem bővítéséhez. Emellett, 2013 októberében elkezdtem intenzíven dánul tanulni, amit heti 6 órában egy nyelviskola biztosít. Azért is tartom fontosnak a dán nyelv tanulását, mert leszámítva, hogy majdnem mindenki beszél angolul, a közösségbe való beilleszkedést mégis így látom teljesnek.
A hat szintből álló létrán jelenleg a negyediken állok és májusban szeretnék ezen a szinten levizsgázni. A nyelvet már használom a munkahelyen is, de a megszokásokon nehéz túllépni, így sajnos a fejlődés is nehezebb. Persze, angolul jóval könnyebb a kommunikáció, ami a dán nyelvtanulás hátránya is (a dánok előszeretettel beszélnek a külföldiekkel angolul). A legnehezebb a kiejtés, mivel az írott szöveg teljes mértékben eltér a kiejtéstől. Ennek ellenére pozitívan állok hozzá és szeretném minél gyorsabban elsajátítani a nyelvet.

Milyen volt a viszonyod a munkatársaiddal? Rögtön befogadtak?
A dánokról érdemes tudni, hogy nagyon zárt közösség és nehezen nyílnak meg, ám ennek ellenére a gyakorlat során a munkatársaim nagyon segítőkészek voltak.

Volt időd a munka mellett megismerkedni a dán kultúrával?
Korábban említettem már, hogy a szakmai gyakorlatot megelőző évet ugyanígy Dániában töltöttem, így rengeteg helyre sikerült eljutnom, mint például: Koppenhága, Aarhus, Aalborg, Odense, Aabenra. Az itt létem során volt időm megismerkedni a dánok gazdag kultúrájával. Számomra a sportszeretetük a legkedvesebb, például ha tehetik, akkor mindenhová biciklivel mennek, időjárástól függetlenül.

Fura szokásnak nevezhető, hogy az emberek nagyon gyakran mosolyognak egymásra még akkor is, ha nem ismerik egymást, talán ezért is tartoznak a legboldogabb nemzetek közé. Véleményem szerint, a dán konyha nem ér fel a magyar konyhához. A dánok viszont egészségesebben étkeznek a magyarokhoz képest, sokkal több halat fogyasztanak. A másik oldalon ugyanakkor negatívumként felhozható, hogy rengeteg főtt burgonyát esznek, ami nem tartozik a kedvenceim közé.

gergacz attila

Mit tanácsolnál azoknak, akik szintén gondolkodnak azon, hogy külföldön végzik el szakmai gyakorlatukat?
Mindenkit arra buzdítok, hogy igenis pályázzon és merjen kimenni külföldre még akkor is, ha a szakmai gyakorlat ideje csupán egy rövid időtartamra szól, akárcsak az én esetemben. Rendkívüli tapasztalatokkal lehet gazdagodni és mindemellett az idegen nyelvek fejlesztése sem elhanyagolható. Az itt megszerzett tapasztalatok és nemzetközi kapcsolatok a jövőben csak előnyként szolgálhatnak.