Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 11251

Intézményi együttműködés a művészetekért

plakat ks moszkva-01„Egy oktató legalább ugyanannyit tanulhat hallgatóitól, mint azok tőle” – mondja Károly Sándor Áron a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának oktatója, aki a hallgatóinak köszönhetően sikeres szakmai kapcsolatot épített ki a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszékével.

Még 2013 őszén találkoztam egy – a hallgatóim által jegyzett – facebook bejegyzéssel, amelyre felfigyeltem. Az Olof Palme Ház adott otthont a Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszék hallgatói kiállításának, amelyet az én hallgatóim is meglátogattak. Az a lelkesedés, amelyet diákjaim részéről tapasztaltam a kiállítás kapcsán arra indított, hogy jobban utánajárjak, milyen jellegű művészeti oktatás folyik a nagyváradi egyetemen.

Oktatóként elsődleges az, hogy az ember mindig naprakész legyen és a szakmájában történő változásokra gyorsan reagáljon. Az, hogy ezt a hallgatóknak is minél érthetőbben és hamarabb átadja szintén egy nagyon fontos szempont. Ezt szem előtt tartva magától értetődő az is, hogy egy oktató legalább ugyanannyit tanulhat hallgatóitól, mint azok tőle.

Így történt, hogy a hallgatóim kérésére felvettem a kapcsolatot egykori évfolyamtársammal, Kovács Zoltánnal, aki ekkor már oktatóként dolgozott az említett tanszéken, és akire az egyetem honlapját böngészve találtam rá. Kis idő múltán felvetettem neki egy esetleges szakmai együttműködés lehetőségét, amelyre ő teljes nyitottsággal reagált, és amelynek sikerességét mutatja az is, hogy az év végén kollégám már a két intézmény közötti érvényes Erasmus kapcsolattal látogatott el a Kaposvári Egyetemre.

Nagyváradi rövid tartózkodásom alatt résztvettem egy szakmai workshopon, melynek témája az áldokumentumok fogalma volt, illetve a történelem megváltoztatása egy írott vagy képi dokumentum alapján/segítségével. A műhelymunka során a diákok kérésére kipróbáltuk a lyukkamerás fotózást és a kamera nélküli fényképkészítést, a fotogramot is. Emellett tartottam egy rövid ismertető előadást a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának képzéseiről, eddigi eredményeiről és a hallgatói munkákról. Az előadást egy kötetlen beszélgetés követte az Erasmus cserekapcsolatokról és arról, hogy milyen előnyökkel járhat, ha hoszabb-rövidebb ideig egy másik intézményben tanulunk.

IMG 0776
Tanulmányutam során alkalmam nyílt belelátni a nagyváradi kulturális életbe és az ott folyó művészeti munkába, felsőoktatásba, új szakmai kapcsolatokat létesíteni és újra felvenni a kapcsolatot egykori kollégákkal és tanárokkal. Izgalmas kihívás volt számomra egy ilyen rövid ideig tartó munka „idegen hallgatókkal”, amely minden kétséget kizáróan pozitív hatással volt oktatói látásmódomra.