Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 11251

Campus Hungary Szakmai Konferencia 2015

A Campus Hungary Program 2015. május 11-én, hétfőn a Balassi Intézetben rendezte meg Szakmai Konferenciáját, melynek kiemelt témái a kutatás-fejlesztés, innováció és nemzetköziesítés voltak.

konferencia 53

 A Campus Hungary Program Szakmai Konferenciája egy sajtónyilvános háttérbeszélgetéssel kezdődött, melynek témája A kutatás-fejlesztés és innováció szerepe a Campus Hungary Programban, valamint az ösztöndíjazás, nemzetközi mobilitás fejlesztésének szerepe a hallgatók és felsőoktatási munkatársak, valamint a felsőoktatási intézmények tudományos tevékenységének támogatása érdekében volt. A beszélgetésen részt vett Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója, Prőhle Gergely, nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma), Simon Ágnes, a Campus Hungary Program szakmai vezetője, valamint Dr. Kádár Judit, az Eszterházy Károly Főiskola Nemzetközi Kapcsolatok Központjának vezetője.

konferencia 18
Hammerstein Judit főigazgató asszony megnyitó beszédét követően Prőhle Gergely, nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár úr köszöntötte a rendezvény résztvevőit, illetve néhány szóban kiemelte a mobilitási programok fontosságát. A Campus Hungary Program eredményeiről, nemzetköziesítési törekvéseiről Simon Ágnes, szakmai vezető és Kisbáró Edina, a Tempus Közalapítvány public relations koordinátora számolt be.

konferencia 35
A Kutatás-fejlesztés és nemzetköziesítés az új felsőoktatási stratégia tükrében elnevezésű szekciót Szigeti Ádám az Emberi Erőforrások Minisztériumának Felsőoktatási Kutatás-fejlesztési főosztályvezetője nyitotta A felsőoktatási fejlesztési koncepció kutatás-fejlesztési vonatkozásai című előadásával. Ezt követően Dr. Nikodémus Antal a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciai főosztályvezetője a nemzetközi mobilitás szerepéről beszélt a magyar felsőoktatás kutatás-fejlesztési elképzeléseiben, míg Balog Fanni Kitty, a Magyar Rektori Konferencia nemzetközi kapcsolatok vezetője a nemzetköziesítési folyamat intézményi szemszögéből közelítette meg a konferencia témakörét. Batár-Cserna Zsolt, a Nemzeti Kiválóság a Konvergencia Régióban Program tudománykommunikációs és alumni vezetője prezentációjában a Nemzeti Kiválóság Program eredményeiről és K+F tevékenységéről számolt be.

Szakmai Konferencia 024
A konferencia második részében sikersztorik mutatkoztak be a felsőoktatási K+F területéről. Elsőként Kutasi Zoltán, a Megaméter és a MegaLux csapatkapitánya ismertette meg a résztvevőket a Kecskeméti Főiskola GAMF Karán zajló hallgatói járműfejlesztésekkel. Legújabb munkájával a csapat arra vállalkozott, hogy meghódítja a híres ausztráliai napelemes autók világversenyét (WSC). A páratlan években Ausztráliában megrendezett Bridgestone World Solar Challenge legnépszerűbb kategóriájában a járművek energiaforrása egy 6 m2-es napelem-tábla, négykerekűek, és szükséges őket levizsgáztatni közúti forgalomra is, vagyis rendszámtáblával vannak ellátva. Átlagsebességük 80-90 km/h, a maximális sebességük eléri a 130 km/órát, és a Darwin–Adelaide közti 3000 km-t 4 nap alatt teszik meg. A versenyt az a csapat nyeri, amelyik hamarabb ér Adelaide városába. A forró sivatagon át a Stuart Highwayen futó verseny nehézségét mutatja, hogy 2013-ban a 33 indulóból csak 10 jármű gurult át a célvonalon saját kerekein.

konferencia 16


Ezt követően Az egyetemi technológiatranszfer tevékenység kihívásai-ról Dr. Bene Tamás, a Debreceni Egyetem Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központ megbízott központvezetője tartott prezentációt, majd Dr. Vincze Dávid, a Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszékének egyetemi adjunktusa kalauzolta el a jelenlévőket a szuperszámítógépek világversenyére, ahol a Miskolci Egyetem informatikus csapata komoly sikereket ért el, hiszen tavaly az első fordulóban résztvevő 152 csapat közül csupán 16-an kerültek döntőbe, köztük ők is.
A konferenciát Kovácsik Levente Prezi, mint innovációtámogató eszköz című kötetlen előadása zárta, melynek végén minden résztvevő oklevelet kapott.

Ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek, hogy jelenlétével megtisztelte Szakmai Konferenciánkat. A Szakmai Konferencia képgalériája itt érhető el.