Felsőoktatási roadshow Törökországban

A Campus Hungary Izmirben, Isztambulban és Ankarában népszerűsítette a magyar felsőoktatásttorok

A Campus Hungary Program 2014. február 27 - március 4. között Törökországban, az A2 Nemzetközi Oktatási vásársorozaton népszerűsítette a magyar felsőoktatást. A vásárt Izmirben, Isztambulban és Ankarában rendezték meg, melyre több mint 10 000 diák látogatott el. Emellett Isztambul egyik legrégebbi felsőoktatási intézményében, a közel 70 000 hallgatót képző Marmara Egyetemen, valamint Magyarország ankarai nagykövetségén Dr. Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója tartott előadást a magyar felsőoktatás nyújtotta lehetőségekről a török hallgatók számára.

A Balassi Intézet vezetésével megvalósuló Campus Hungary Program a magyar felsőoktatást egységes standdal képviselte a 2014. február 27 - március 4. között Izmirben, Isztambulban és Ankarában megrendezett A2 Nemzetközi Oktatási vásársorozaton. A rendezvényen való részvétel célja az volt, hogy a török diákok megismerjék a magyar felsőoktatás idegen nyelvű képzéseit és minél többen folytassanak tanulmányokat Magyarországon. A vásáron nyolc felsőoktatási intézmény személyre szabott tájékoztatást is nyújtott az érdeklődők részére.

2014. március 3-án Dr. Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója Magyarország Ankarai Nagykövetségének rezidenciáján Mit kínál a magyar felsőoktatás a török hallgatók számára? címmel tartott előadást, melyben ismertette Magyarország Kormánya által 2013 őszén indított Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot is. Az ösztöndíjprogram a Magyarország és Törökország között 2013 decemberében létrejött megállapodás szerint 150 helyet biztosít török diákok számára a magyar felsőoktatási intézményekben. A rendezvényen köszöntőt mondott Dr. Hóvári János, Magyarország ankarai nagykövete és Salih Celik, a török Oktatási Minisztérium szakoktatásért, magánoktatási intézményekért, EU és külkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. A rendezvényt a török-magyar felsőoktatási kapcsolatok szorosabbra fűzésének fontos állomásaként értékelték.

Emellett az Isztambuli Magyar Főkonzulátus szervezésében az isztambuli Marmara Egyetemen is megismerhették a török hallgatók a magyar felsőoktatás nyújtotta lehetőségeket, valamint személyesen is érdeklődhettek nyolc magyar felsőoktatási intézmény képviselőjénél a képzések felől.

Törökországban nagyon magas a fiatalok aránya. A tizenévesek a lakosság 30 százalékát képezik, mely az EU-átlag duplájának felel meg. Várhatóan közel 1,5 millió diák felvételizik 2014 augusztusában a török felsőoktatási intézményekbe, de az egyetemek a felvételizők csupán 30 százaléka számára biztosítanak helyet. A török diákok körében ezért nagy az érdeklődés a külföldi képzések iránt.