Csodapillanat Udmurtföldön

ch magazin udmurt1Georgieva Ekaterina Udmurtiába utazott egy nagyhírű nyári egyetemre, hogy rövid tanulmányútján anyagot gyűjtsön PhD értekezéséhez. Közben megtanult méhészkedni, kaszálni, szőni, agyagozni, és veniket készíteni, és nem utolsó sorban: tökéletesítette udmurt nyelvtudását. A Szegedi Tudományegyetem Nyelvtudományi Doktori Iskolájának hallgatója a Campus Hungary Magazinnak mesélt élményeiről, és még a perepecs titkaiba is beavatott bennünket. 

Egy nagyon különleges népcsoportnál, az udmurtoknál jártál, akik a finnugor nyelvcsaládhoz tartozó nyelvet beszélnek. Miért döntöttél épp az ő nyelvük, szokásaik kutatása mellett?
Ha meg kell fogalmaznom, hogy 2009-ben miért kezdtem udmurtul tanulni, akkor csak azt tudom mondani: néha az ember belefog valamibe, anélkül hogy tudná, hogy miért, és csak később jön rá, hogy „igen, ez az, amit kerestem”. Négy éve tanulom a nyelvet, doktori disszertációmat is ebből készítem.

Az Udmurt Köztársaság igencsak távol van Magyarországtól, hogyan készültél fel az útra?
Elutazás előtt akadt azért nehézségem például a vízumintézéssel. Szerencsére sok tanácsot kaptam kollégáimtól, akik már többször jártak Oroszországban, illetve Udmurtföldön. Elmondták, hogy mit érdemes magunkkal vinni a hosszú vonatútra, mit érdemes megnézni, hogyan illik viselkedni az udmurtok társaságában, és így tovább. Az is nagy segítség volt, hogy egy udmurt ismerősöm lefoglalta nekem a vonatjegyemet interneten. Elsőre talán ez nem hangzik túl bonyolultnak, de például az orosz vasút weboldalán csak oroszországi bankkártyával lehet fizetni.

ch magazin udmurt8

A nagy távolság és a kezdetleges infrastruktúra miatt már az utazás maga is egy kalandnak tűnik.
Igazi próbatétel volt. Korábban is utaztam már sokat, de egyik sem volt ennyire fárasztó és intenzív. Cirka 5000 kilométert vonatoztam, buszoztam, és ebben nincs benne a repülőút. A három hetes nyári egyetem ideje alatt egy szabadnapom sem volt, hétköznap az udmurt nyelvet tanultam az egyetemen, hétvégén valamelyik faluban jártam, szervezett programokon vettem részt, és persze anyagot gyűjtöttem a disszertációmhoz.

ch magazin udmurt7

Milyennek találtad a fogadóintézményt, illetve a helyi embereket?
Az Udmurt Állami Egyetem Filológiai Tanszékén mindig nagy szeretettel fogadják azokat a külföldieket, akik udmurtul kívánnak tanulni. (Az udmurt nyelv az UNESCO által veszélyeztetettnek nyilvánított nyelvek egyike. a szerk.) Intenzív tanfolyamuk talán a legismertebb és legrégebbi, oroszországi finnugor nyelvet ismertető nyári egyetem. A tanítás magas színvonalú, a kulturális programok nagyszerűek, csupa jót mondhatok csak róla. Izsevszkben, Udmurtföld fővárosában ottani fiatalokkal találkoztam, új barátságokat kötöttem. Amikor falun jártam, akkor is a szinte végtelen udmurt vendégszeretetet tapasztaltam meg. Bulgáriában születtem és a bolgárok is híresek a vendégszeretetükről, de amit az udmurtoknál átéltem, az felülmúlhatatlan volt. Amikor vendégségben voltam udmurt családoknál, elbúcsúzáskor mindig megköszöntem a vendéglátásukat és próbáltam kifejezni, hogy mennyire jól éreztem magam nálunk, és megdöbbenésemre az udmurtok erre úgy válaszoltak: „mi köszönjük, hogy nálunk jártál, gyere máskor is, várunk”.

Mennyire sikerült részt venned a mindennapokban?
A legizgalmasabb pillanatok azok voltak számomra, amikor udmurt családoknál jártam, és igazi, udmurtos életmódot folytattam. Megtanultam például a jellegzetes ételüket, a perepecset elkészíteni. (Recept a linkre kattintva.) Méhészkedtem, az erdőbe jártam gombát, különféle bogyókat szedni, segítettem a kedves házigazdáimnak a télre való előkészületekben, de a temetőbe is elkísértem őket.

ch magazin udmurt4

Hogyan érezted magad a jellegzetes udmurt eseményeken, rendezvényeken?
Csodálatos volt a SundyKar nevű gyerektáborban az a találkozás, amikor a gyerekeknek mi, az udmurtul tanuló külföldiek táncokat és dalokat tanítottunk. Igazán megható pillanatként éltem meg a búcsúzást. Miközben kikísértek minket a kapuig, énekelni kezdtek. Akkor tudtam meg, hogy ez egy szokás, amit kyrddzasa keľany-nak hívnak, és annyit tesz: „énekelve kísérni”.

ch magazin udmurt5

Az elmondásod alapján mélyen érintett a kint tartózkodás. Mi az szerinted, amit elleshetnénk tőlük?
Az udmurtokról tudni kell, hogy imádnak énekelni. Többször figyelmeztettek a kollégáim, hogy ha kimegyek Udmurtiába, akkor muszáj lesz énekelnem. Nem igazán tetszett nekem ez a gondolat, mert ez az „énekeljünk el közösen egy népdalt” mindig az általános iskolai élményeket juttatta eszembe. Ennek ellenére itt volt egy csodapillanatom. Egyszer elmentünk gombát szedni, órákon keresztül sétáltunk az erdőben, és hirtelen dalra fakadtam – csak úgy, magamtól. Akkor jöttem rá, hogy az udmurtok miért is szeretnek annyira énekelni, és nekem is sikerült megtapasztalnom a mentalitásukat az éneklésnek köszönhetően.

ch magazin udmurt2

Mit értékelsz leginkább ebben az útban?
Nyilván a tanulmányi út célja az anyaggyűjtés volt, ami nélkülözhetetlen lépés a doktori értekezésem megírása szempontjából. Ezért nagyon örülök, hogy a Campus Hungary ösztöndíjával eltölthettem egy hónapot ebben a különleges országban. A szakmai eredmények mellett azonban el kell mondanom, hogy személyes szempontból ez egy számomra felejthetetlen és semmivel sem összehasonlítható szellemi út volt.