Hírek

Da Vinci robotsebészeti kurzus

Wettstein Dániel hatodéves orvostanhallgatóként Buffalóban volt sebészet, belgyógyászat és neurológia gyakorlaton a világhírű Roswell Park Cancer Instituteban a Campus Hungary Program támogatásával. A szakmai gyakorlat során megismerkedett a Da Vinci Robot technológiával, mely a sebészet területén új perspektívákat nyitott.ch magazin buffalo1

Miért pont Buffalo-ba utaztál? Honnan értesültél erről a lehetőségről és a Campus Hungary által nyújtotta lehetőségekről?
Az orvosi egyetemeken köztudott a végzős hallgatók körében, hogy a Hungarian Medical Association of America páratlan lehetőséget biztosít egy buffalo-i, háromszor négy hetes gyakorlatra. Ezt a lehetőséget évente 16 orvostanhallgató kaphatja meg, és ennek a kihasználásához kaptam nélkülözhetetlen segítséget a Campus Hungarytól. A programról egyrészt az egyetemen, másrészt a neten szereztem információkat.

Milyen volt megszervezni az utazást?
Az említett szervezet mindenben segített. A Campus Hungary pályázatot kellett nekem megírni, ezek után már csak az előttem álló élményekre, feladatokra koncentráltam.

ch magazin buffalo2

Milyennek találtad Buffalo-t, az embereket és az intézményeket?
Buffalo New York állam északi csücskében, a kanadai határon fekszik. Itt a határ a Niagara-folyó a csodálatos vízeséssel, amelyhez háromszor is kilátogattunk. Maga a város egy jobb időket megélt, tipikus amerikai, közepesen nagy kereskedelmi és ipari központ. Mára sokat veszített a jelentőségéből, gyárainak nagy része bezárt. A belváros üres, de látható itt néhány fontosabb épület, a legszebb az art-deco stílusú városháza, aminek a tetejére hétköznapokon fel is lehet menni, és el lehet látni egész a Niagaráig, sőt, akár Torontoi-g is. Idővel aztán rájöttünk, hogy merre érdemes kocogni, és hol vannak a csodálatos zöld sugárutak, hatalmas villák és parkok.

ch magazin buffalo3

Nagyon nagy lelkesedéssel beszélsz a kint eltöltött időszakról, megosztanád velünk a számodra legemlékezetesebb pillanatokat?
Egyrészt az ottani magyarokkal való kapcsolat. Ők már 30 éve biztosítják a leendő orvos generációknak ezt a szakmai gyakorlatot, ők szervezik a szállásokat és az egyéb programokat is. Az első héttől kezdve aktívan részt vettünk a buffalo-i magyar cserkészek életében, ami a fiatalok nemzeti identitásának megőrzésében nagyon fontos. Van egy magyar házuk is, ahol a jeles napok alkalmával összegyűlnek ünnepelni. A március 15-i megemlékezésen mi is szerepeltünk, és szinte hihetetlen, de életem egyik legmeghatóbb nemzeti ünnepe volt ez. A magyar mise is meghatározó élmény volt, mi is sokszor olvastunk fel, mert kérték, hogy valaki „otthoni” olvasson helyes kiejtéssel. 

ch magazin buffalo4Milyen szakmai tapasztalatokat sikerült gyűjtened?
Szakmai szempontból is óriási élmény volt a Buffalo-ban töltött 3 hónap. Az egészségügy és a tudomány ennek a városnak az egyik húzóágazata, itt működik az Amerika szerte is neves Roswell Park Cancer Institute rákkutató kórház. A sebészek itt komoly feladatokat bíztak rám, a gyakorlat fénypontja pedig az volt, hogy elvégezhettem egy da Vinci robotsebészeti kurzust. Ezt a technológiát a NASA fejlesztette ki az űrsebészet számára, de rendkívüli precizitása miatt világszerte rutinszerűen alkalmazzák. Magyarországon is járt már ilyen robot, de ebben a kórházban három ilyen is van, és az egyiket csak gyakorlásra használják. Ezzel a robottal gyakoroltam műanyagszerveken különböző készségeket és varrásokat. Régi álmom volt, hogy lássak robotasszisztált műtéteket, de azt nem gondoltam volna, hogy lesz lehetőségem személyesen is dolgozni egy ilyen fantasztikusan finom, precíz, csúcstechnológiás eszközön.

Mi volt a magyarországitól leginkább eltérő dolog?
Az adminisztráció. Itt láttam a legkirívóbban az európai és az amerikai rendszer közti különbséget. Az amerikai orvos a biztosítótársaságnak és a megelégedettségi kérdőíveknek dolgozik. Egy (viszonylag jól működő) rendszer fogaskereke, de bármikor pótolható. Ez a felismerés is közrejátszik abban, hogy még inkább Magyarországon képzeljem el orvosként a jövőmet.

Kiknek ajánlanád a Campus Hungary Programot?
Mindenkinek, aki egy életre szóló, meghatározó élménnyel akar több lenni, akár szakmailag, akár személyes fejlődésében. Én rengeteg szemléletformáló beszélgetéssel és életre szóló tapasztalattal lettem gazdagabb. Biztos vagyok benne, hogy ez a gyakorlat fontos lépés volt ahhoz, hogy jó orvossá váljak.